5 mai 2012

„Kalinka” Dumitrescu

Corina Adriana Dumitrescu, membra a CSM si rector al Universitatii „Dimitrie Cantemir” este o persoana cu probleme „profesionale”, asa cum bine se stie si nu voi relua. Ma intrebam de ce atata cerbicie in a mentine in pozitia de ministru desemnat al Educatiei o doamna ce „innoata” printre probleme serioase? Incompatibilitatea ei mi se pare evidenta daca, asa cum se spune, are un proces tocmai cu... Ministerul Educatiei.
De ce o pastreaza Mickey Mouse? Habar n-am. Ce interese „superioare” il impiedica sa o schimbe? Nu stiu nimic... Nu stiu, dar stiu sa citesc, asadar tot stiu ceva... Doamna Dumitrescu nu este doar rector al Universitatii „Dimitrie Cantemir”, ci si co-fondatoarea ei, alaturi de un personaj foarte „interesant”: Momcilo Luburici, presedintele aceleiasi Universitati. Pana aici e totul in regula, asa ca o sa trec repede peste scandalul sexual din 2008 ce l-a avut in centrul atentiei pe respectivul presedinte.
Dar sa nu divagam inca. Corina Dumitrescu isi incepe activitatea profesionala in 8.10.1990, ca secretar stiintific, apoi ca asistent universitar (1990-1997) si lector universitar (1997-2003). Trece pe rand prin functia de conferentiar universitar (2003-2007) si prorector (2004-2007), pentru ca abia din 2007 sa devina rector, functie ocupata si in prezent. Faptul ca intai a devenit rector si abia apoi profesor universitar este un „detaliu” nesemnificativ. In CV-ul sau apare in 1996 mentiunea „Universitatea Standford, California” fara vreun alt detaliu. Rauvoitorii au considerat ca madama rector a mintit si ca n-a urmat cursurile Stanford University. Gresit! Intai ca e vorba despre o alta universitate, „Standford” si apoi ca ea nici n-a sustinut ca ar fi urmat niste cursuri acolo. Pur si simplu, Dumitrescu a fost in 1996 poate la biblioteca Universitatii sau poate doar a vizitat pe cineva care chiar era inscris la studii acolo.
Si totusi, in Carta Universitara de la „Dimitrie Cantemir” scrie: „Universitatea Creştină” Dimitrie Cantemir” are drept fondatori pe domnul Prof.univ.dr.Momcilo Luburici  şi pe doamna Prof.univ.dr. Corina-Adriana Dumitrescu (Radu) din a căror iniţiativă şi cu ale căror resurse materiale  şi financiare a fost fondată această instituţie de învăţământ superior privat, în anul 1990, sub denumirea de Universitatea Independentă ”Dimitrie Cantemir”. Adica e co-fondatoare a unei universitati, dar ea ocupa, dupa fondarea ei, functia de... secretar stiintific, adica un fel de ajutor de bagator de seama. Straniu... Deoarece „Ziua Universităţii se sărbătoreşte la data de 10 februarie, data de naştere a Domnului Preşedinte, prof.univ.dr. Momcilo Luburici, fondator al Universităţii Creştine ”Dimitrie Cantemir”, prin organizarea de manifestări ştiinţifice, culturale şi sportive”, cum scrie in aceeasi Carta, trebuie sa trag concluzia ca respectivul Luburici este, de fapt, boss-ul cel mare. De altfel, Corina Adriana ajunge rector in urma scandalului din toamna lui 2006, cand rectorul de atunci, acelasi Momcilo Luburici n-a mai fost confirmat in functia de rector de catre Ministerul Educatiei din cauza varstei mult prea inaintate, el pastrand doar functia de presedinte.
Un personaj ce n-a iesit in evidenta pana la scandalul sexual din 2008, Luburici este, totusi, prezent peste tot. Da titluri de Doctor Honoris Causa presedintilor de state (lista e lunga), comisarilor UE si altor personalitati politice, dar numele lui nu apare in presa. Ciudata aceasta „discretie”...
„Moma” Luburici e un sarb care in 1948-1950 a fugit din Yugoslavia lui Tito. Facea parte din grupul sarbilor cu studii la Frunze si care militau pentru o subordonare a tarii fata de Moscova. Din acelasi grup facea parte si colegul si prietenul sau de-o viata, Milan Petrovici, un alt sarb care si-a gasit „refugiul” in Romania, ca si „Moma”, de altfel. Sarbii opozanti lui Tito au fost condamnati la moarte in contumacie pentru spionaj in favoarea Moscovei, dar, dupa reluarea relatiilor diplomatice dintre Romania si Yugoslavia, Tito i-a gratiat. Multi s-au intors in tara lor, dar Moma si Milan – nu. Moma a fost un tip bine „plasat” in aparatul de partid din Romania, dar, ca si Petrovici, in 1983 au fost trasi pe linia moarta din cauza „problemelor” sau a „apropierii” prea mari de GRU/KGB. Cei doi si-au intersectat des drumurile, iar activitatile lor n-au avut prea mult de suferit; totusi, Petrovici era vecin cu Plesita, seful Securitatii, el insusi un important activist de partid si un militant al apropierii de Moscova. Nu demult, Milan a scris o carte „autobiografica”, o incercare de a-si crea un CV cat mai neutru cu putinta, o poveste romantata si in punctele esentiale inventata. La lansarea cartii, Momcilo Luburici a cuvantat si l-a elogiat pe prietenul si camaradul sau, ceea ce nu m-a surprins.
Surprinzatoare este participarea lui Milan la conspiratia care a culminat cu „revolutia” din 1989. El, alaturi de ilici, Brucan, Roman, Militaru (nu ma indoiesc ca si Moma, dar nu l-a pomenit, asa ca nu-l pomenesc nici eu), Topescu, M. Diaconu si altii. Cei doi au activat fervent pe langa ilici si, mai tarziu, Felix, mai ales in perioada cand ilici semna detestatul acord de vasalitate cu URSS. Pentru „maretele” lor fapte de arme, ilici i-a decorat cu Ordinul „Serviciul Credincios”. Pe Moma in 2002, iar pe Petrovici si Topescu in 2003. Felix l-a cultivat pe Milan, acordandu-i spatii generoase in „Jurnalul” si in reviste, chiar daca relatarile sale autobiografice erau niste inventii. Cat despre relatiile lui Milan si Moma cu „Taverna Sarbului” si ce activitati se desfasoara acolo... alta data...
Inchei aici spunand ca doamna Dumitrescu pare a fi nu o adevarata co-fondatoare a Universitatii „Dimitrie Cantemir”, ci o fantosa in spatele careia se deruleaza interese straine mie, dar nu neaparat sanatoase pentru Romania. Daca este asa, atunci Corina Dumitrescu gireaza cu prezenta sa activitati ce par nesanatoase, asa ca retragerea ei urgenta din pozitia de ministeriabil mi se pare obligatorie.

Erata: Milan Petrovici a fost decorat cu "Ordinul National pentru Merit" tot in grad de ofiter (2003), nu asa cum din eroare am trecut in text.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu